top of page

הוראה מותאמת לתלמיד

מה זה הוראה מותאמת?
אם הגעתם לכאן, אז סביר שכבר נתקלתם בצמד המילים "הוראה מתקנת": אולי המורה או יועצת בית הספר המליצו לכם על "מורה להוראה מתקנת" או שאולי ההפניה הופיעה כהמלצה באבחון הדידקטי שעשיתם לילד.  המונח המעודכן והנכון יותר לשיטת ההוראה המיוחדת הזאת הוא: "הוראה מותאמת אישית" (מכיוון ש"מתקנים" רק מה שמקולקל. והילדים שלנו אינם זקוקים לתיקון, אולי רק בית הספר שלהם או המורים שלהם, שלצערי לא כולם מספיק מוכשרים למשימת ההוראה).

"הוראה מותאמת אישית" היא הוראה שמותאמת לחוזקותיו ולחולשותיו,של התלמיד בהיבטים אקדמיים, שכליים, רגשיים, והתנהגותיים.
במרכז הלמידה אנחנו משלבים תאוריות ושיטות שפותחו באקדמיה להוראת אבני היסוד בחשבון ולרכישת הקריאה והכתיבה. לתלמידים הבוגרים יותר אנחנו מצעים כלים מתחום אסטרטגיות הלמידה ושיטות ייחודיות מתחום ההוראה המתקנת שמתאימים גם לנושאים מתקדמים במתמטיקה ובמקצועות השפה בחטיבת הביניים ובתיכון.

השיעורים במרכז הלמידה שלנו מתחילים תמיד בשיחת היכרות, מטרת השיחה היא לאסוף את כל הנתונים הדרושים, בכדי ללמד נכון כבר מהשיעור הראשון: לקראת הפגישה אני מבקשת לשלוח לי את המבחנים האחרונים שנעשו בבית הספר, צילומים מהמחברות ומחוברות הלימוד, את התעודה האחרונה ואבחונים שנעשו. אני מבקשת לשוחח עם המורים בבית הספר (אם זה אפשרי), וכאשר מדובר בתלמידים צעירים אני משוחחת עם הוריהם בכדי להתרשם מההיבטים הרגשיים.

צעדים ראשונים ביחד
השיעור הראשון יתחיל תמיד בשיחת היכרות עם התלמיד: בשיחה אני מסבירה לתלמיד שאנחנו כאן בשבילו ונעזור לו בכל מה שקשור לבית הספר (לתלמידים הצעירים אני אומרת שאנחנו "הפיה הסודית לענייני בית הספר": גם כשהמורה בכיתה כועסת וגם כאשר ההורים לא מבינים וכועסים, הם יודעים ש"הפיה הסודית" יודעת לפתור את הכול). לאחר מכן אני מבקשת את רשות התלמיד לבצע אבחון ראשוני בכדי להבין את רמת התלמיד ביחס לבני הגיל. רמת האבחון וסוג האבחון, שאבחר מתבססים על המידע שנאסף לפני השיעור, וזאת בכדי להתאים את האבחון לתלמיד (שלא יהיה קשה מידי וגם לא יהיה קל מידי). לאחר השיעור הראשון אני בונה תוכנית לימודים אישית בהתאם לכמות השיעורים והתרגולים השבועיים ובהתאם לרמת התלמיד ויכולותיו. במהלך האבחון ובמהלך השיעורים הראשונים אני מאתרת את צורת החשיבה של התלמיד, את חוזקותיו ועל מה מתבסס הזיכרון החזק שלו (זיכרון חזותי, שמיעתי, תחושתי) בעזרת כל אילו אני מתאימה לתלמיד את שיטת ההוראה הנכונה לו: שיטת ההוראה מורכבת קודם כל מגישה רגשית נכונה כלפי התלמיד, מהסברים מותאמים לצורת החשיבה הלוגית של התלמיד, מאמצעי המחשה ועזרי לימוד שמתאימים ל "זיכרון החזק" של התלמיד, לכמות השיעורים ולכמות התרגולים שהתלמיד מסוגל לבצע באופן עצמאי או בליווי ההורים.

   לפני שמתחילים
חשוב להבין שהלמידה היא תהליך מתמשך לאורך זמן. ההתקדמות מתרחשת בהדרגה, ברוב המקרים אמורים להבחין בניצני השינוי החיובי לאחר החודשיים הראשונים של הלמידה, מנקודה זו  והלאה קצב ההתקדמות תלוי בגורמים רבים: במצבו הרגשי של התלמיד (עד כמה הוא פנוי ללמידה), ביכולות הקוגניטיביות, בכמות התרגול האפשרית עבורו. גם הקשר בין התלמיד למורה נבנה לאט ובשלבים כשהמטרה היא לבנות קשר של אמון וביטחון בין התלמיד למורה: התלמיד מרגיש שהוא נמצא בסביבה בטוחה ולא ביקורתית שבה הוא יכול לחשוף את קשיו בפני המורה, מבלי לחשוש מטעויות חוזרות, ללא תסכול וללא ביקורת: "אנחנו כאן ביחד בכדי להתאמן על מה שקשה". הסוד שבהוראה, הוא לדעת ללחוץ על לחצן הקסם, שיגרום לילד לרצות ללכת אחרי המדריך.

bottom of page